Основателката на компанията Theranos Елизабет Холмс в петък беше осъдена на повече от 11 години затвор, съобщи CNN. Съдия Едуард Давила наложи и още три години надзор, след като Холмс бъде освободена. Присъдата включва и глоба от 400 долара или 100 долара за всяка измама. 

На Холмс беше наредено да се предаде в ареста на 27 април 2023 г. Очаква се тя да обжалва присъдата си.

38-годишнта Холмс, призната за виновна през януари по четири обвинения за измама на инвеститори, можеше да получи до 20 години затвор, както и глоба от $250 000 плюс обезщетение за всяко обвинение.

Един от адвокатите на Холмс, каза, че за разлика от други обвиняеми по дела за корпоративни измами, основателят на Theranos не е изразил алчност, като е осребрил акции или е харчил пари за "яхти и самолети. " Вместо това парите бяха "използвани за изграждане на медицинска технология".

Федералният прокурор Джефри Шенк посочи, че Холмс е спечелила слава, възхищение и начин на живот от измамата, дори и да не е реализирала финансови печалби. "Това все още са облаги, които тя получава", каза той.

Основателката на Theranos бе призната за виновна за измама

Основателката на Theranos бе призната за виновна за измама

Елизабет Холмс съзнателно е лъгала за действието на здравна технология

Припомняме, че през януари Холмс бе призната за виновна за измама на инвеститори след продължил месеци знаков съдебен процес в Калифорния. 

Прокурорите твърдят, че . Съдебните заседатели признаха американката за виновна в заговор за извършване на измама срещу инвеститори и в три обвинения в измама по електронен път.

Тя отхвърли обвиненията. 

Компанията Theranos, която в един момент се оценяваше на 9 млрд. долара, някога беше сред фаворитите в Силициевата долина. Холмс успя да набере повече от 900 млн. долара от милиардери като медийния магнат Рупърт Мърдок и технологичния магнат Лари Елисън за начинанието си. Фирмата обещаваше, че ще направи революция в здравната индустрия с тест, който може да открива заболявания като рак и диабет само с няколко капки кръв. През 2015 г. обаче разследване на Wall Street Journal разкри, че твърденията са лъжа и технологията за кръвен тест всъщност не работи.