Основната опозиционна Републиканска народна партия в Турция избра един от най-изявените си депутати, който да се изправи срещу Ердоган в изборите на 24 юни, съобщава "Ройтерс".

Партията, която никога не е печелила избори срещу Ердоган в дългогодишното му управление, номинира 53-годишния бивш преподавател по физика  Мухарем Инче за свой кандидат-президент.

"Аз ще бъда президент на всички, безпартиен президент. Депресиращото време ще приключи на 24 юни", обясни Инче пред хиляди привърженици, на протест в Анкара, където бе представен от лидера на партията Кемал Киликдароглу.

Киликдардоглу коментира, че няма да се кандидатира за президент, като обясни, че ръководителят на партията не трябва да е едновременно и държавен глава.

Инче е известен като един от най-енергичните говорители на опозицията в парламента. Той е възприеман като кандидат, който може да противостои на суровата реторика, често използвана от Ердоган и същевременно получава подкрепа от избирателите на партията, както и от консервативни и десни избиратели.

Най-сериозното предизвикателство за Ердоган се смята не представителя на Републиканската народна партия, а бившият вътрешен министър Мерал Аксенер, който миналата година основа партията "Ийи" (Добро), след като се раздели с националистката партия MHP, която подкрепя Ердоган.

Републиканска народна партия, партията "Ийи" и две други партии се очаква тази седмица да се споразумеят за избирателен съюз, за ​​да създадат широка коалиция срещу Ердоган.