Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл обяви днес, че подава оставка. Това става часове преди инагурацията на новия президент Джо Байдън.

Самата Джина Хаспъл обяви своето оттегляне в профила в "Туитър" на ЦРУ.

Новият шеф на разузнавателната агенция ще е Уилям Бърнс.

Той има 33 годишен стаж като дипломат. От 2005 г. до 2008 г. е бил посланик на САЩ в Русия. След това е бил заместник-държавен секретар по политическите въпроси между 2008 и 2011 г.

Освен това Уилям Бърнс е президент на мозъчния тръст по международни отношения - Фондация "Карнеги за международен мир".

От своя странна Джина Хаспъл беше първата жена, която ръководи ЦРУ. Тя наследи на поста Майк Помпео, който през март 2018 г. беше предложен от Доналд Тръмп за държавен секретар на мястото на Рекс Тилърсън.

Байдън назначава Дейвид Коен за заместник-директор на ЦРУ

Байдън назначава Дейвид Коен за заместник-директор на ЦРУ

Той ще поема поста веднага след встъпването в длъжност на Байдън, тъй като не изисква потвърждение от Сената

Хаспъл е в ЦРУ от 1985 г. и е работила на много места по света, най-вече в Лондон в края на първото десетилетие на новия XXI век.

През 2013 г. Хаспъл е назначена да оглави Националната тайна служба на ЦРУ, но само няколко седмици по-късно е сменена, явно поради съмнения около отговорността й за създаването след 11 септември 2001 г. на тайни затвори в чужбина, където при разпити на задържани била прилагана симулация на давене.

Байдън номинира бивш посланик на САЩ в Русия за шеф на ЦРУ

Байдън номинира бивш посланик на САЩ в Русия за шеф на ЦРУ

Това е Уилям Бърнс

"Вашингтон пост" разкри, че Хаспъл е ръководила таен затвор в Тайланд, където затворниците били подлагани на симулирано давене и други форми на малтретиране.