Джо Байдън ще назначи Дейвид Коен за заместник-директор на ЦРУ, съобщава NBC.

Той ще поеме поста веднага след встъпването в длъжност на Байдън, тъй като не изисква потвърждение от Сената. Преди той заемаше поста при администрацията на Барак Обама.

ЦРУ разсекрети файлове за НЛО

ЦРУ разсекрети файлове за НЛО

Безпрецедентен ход от разузнавателната агенция

Експерти коментират, че изборът на Коен вероятно е сигнал, че Байдън иска разузнавателното управление да се ръководи от лица, които не излизат от структурите на разузнавателната служба. Коен бе топ представител в сферата на националната сигурност в Министерството на финансите преди да се присъедини към разузнавателната агенция през 2015 г. Преди това има опит като адвокат на частна практика в продължение на две десетилетия.

Дейвид Коен може да оглави ЦРУ

Дейвид Коен може да оглави ЦРУ

Решението е на Джо Байдън

След като напусна ЦРУ през 2017 г., Коен се върна в адвокатската си кантора WilmerHale. Кантората нае бившия директор на ФБР и специален прокурор Робърт Мълър. Коен също е работил като анализатор за NBC News в сферата на националната сигурност.

Решението на Байдън да назначи Коен за заместник на номинирания Уилям Бърнс за директор на ЦРУ - вероятно ще се превърне в първия дипломат от кариерата, който ще оглавява агенцията - ще разгневи мнозина в ЦРУ, коментират разузнавачи, защото обикновено един от ключовите постове се заема от служител на управлението с дългогодишен опит.

След Коледа Байдън посочва новия шеф на ЦРУ

След Коледа Байдън посочва новия шеф на ЦРУ

Ключови назначения в Белия дом предстоят