Избраният президент на САЩ, демократът Джоузеф Байдън, все още не е взел решение за кандидата за поста директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и ще обяви името му едва след коледните празници. Това съобщи CNN, позовавайки се на свои източници.

Според тези източници списъкът с най-вероятните кандидати за поста директор на ЦРУ е коригиран. Списъкът все още включва Дейвид Коен, който преди се занимаваше с темата за намесата на Русия в американските избори и подготовката на антируските санкции, Том Донилън, който работеше като помощник на националната сигурност при президента Обама, бившият съветник по борбата с тероризма в същата администрация, Лиса Монако и бившият заместник шеф на ЦРУ Даръл Блокър. От списъка е изключен Майкъл Морел, който е бил заместник-директор на ЦРУ при Обама и два пъти е оглавявал временно агенцията. Морел говори в миналото за програми, включващи изтезания.

Дейвид Коен може да оглави ЦРУ

Дейвид Коен може да оглави ЦРУ

Решението е на Джо Байдън

Байдън все още не е посочил кандидати за редица други позиции в администрацията си. Те включват позициите на министри на правосъдието, труда и търговията.

Президентските избори в САЩ се проведоха на 3 ноември. На 14 декември избирателната колегия одобри резултатите от гласуването, според които демократът Байдън ще стане новият държавен глава. Независимо от това, републиканецът Доналд Тръмп не признава поражението си и се обръща към съдилищата с искане за преброяване на гласовете в редица щати. Действията на адвокатите на шефа на Белия дом обаче не са успешни; техните искове са отхвърлени от съдилищата, включително Върховния съд на САЩ.

Встъпването в длъжност на следващия глава на американската администрация - Джо Байдън, ще се състои на 20 януари.