Американски служители върнаха двама пакистански братя в родната им страна, след като ги държаха две десетилетия без обвинения и присъда във военния затвор в Гуантанамо. Това съобщи Асошиейтед прес.

Абдул и Мохамед Рабани са последните освободе от американския арест, тъй като САЩ се движат към изпразване и затваряне на затвора. Администрацията на Джордж У. Буш го създаде във военноморска база в Куба за заподозрени екстремисти, арестувани след атаките на Ал Кайда срещу Съединените щати на 11 септември 2001 г.

Двамата братя първоначално бяха прехвърлени в ареста на САЩ, след като пакистански служители ги задържаха в родния им град Карачи през 2002 г. Американските служби посочиха, че те са помагали на членове на Ал Кайда с жилища и друга логистична подкрепа.

В пика си през 2003 г. Гуантанамо държи около 600 души, които САЩ смятаха за терористи. Поддръжниците на използването на ареста за такива фигури твърдят, че това е предотвратило атаки. Критиците казват, че военното задържане и съдилищата подкопават правата на човека и конституционните права и подкопават репутацията на Съединените щати в чужбина.

Тридесет и двама задържани остават в залива Гуантанамо, включително 18, отговарящи на условията за трансфер, ако се намерят стабилни трети страни, които да ги приемат, посочват от Пентагонът.

САЩ мислят да закрият Гуантанамо

САЩ мислят да закрият Гуантанамо

Обмислят се всички планове за развитието на ситуацията в Афганистан