Американската администрация има за цел да затвори специалния затвор в Гуантанамо. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за телевизия CBS, което се излъчи в неделя.

"Смятаме, че трябва да бъде затворен, това определено е цел, но именно там ще насочим част от вниманието си през следващите месеци", каза Блинкън.

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

Изтеглянето трябва да приключи до 11 септември

Той не пропусна да отбележи, че Вашингтон трябва да е готов за всеки сценарий за развитие на събитията в Афганистан във връзка с изтеглянето на американските сили оттам.

По-рано Белият дом потвърди плановете на президента Джо Байдън да затвори специалния затвор в Гуантанамо. Разположен е на военноморска база, наета от американците от 1903 г. в залива Гуантанамо, Куба, на 15 км от едноименния град.

През 90-те години на миналия ХХ век имаше филтрационен лагер за бежанци от Куба и Хаити, опитващи се да се преместят в Съединените щати.

Решението за създаване на специален затвор на територията на военноморската база е взето от Пентагона като част от антитерористичната програма на администрацията на президента Джордж Буш.

Байдън се опитва да затвори Гуантанамо

Байдън се опитва да затвори Гуантанамо

Байдън може да се подпише под изпълнителна заповед

Между ноември 2001 г. и март 2002 г. тази администрация издава редица постановления относно създаването на затвор за особено опасни престъпници, определянето на техния статут и създаването на специални съдебни органи - военни комисии под юрисдикцията на Министерството на отбраната.

Лагерът за временно задържане в Гуантанамо беше реконструиран и превърнат в пълноценна пенитенциарна институция.