Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е започнала официален преглед на бъдещето на американския военен затвор на Гуантанамо бей. Целта е затваряне на спорния затвор в Куба, обяви представител на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

Съветници, които провеждат вътрешни обсъждания, обмислят през следващите седмици или месеци Байдън да се подпише под изпълнителна заповед, разкриха двама източници пред осведомителната агенция.

Пентагонът се отказва да ваксинира срещу коронавирус в Гуантанамо

Пентагонът се отказва да ваксинира срещу коронавирус в Гуантанамо

След остри критики на пострадали при ударите от 9/11

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Емили Хорн заяви пред "Ройтерс", че са започнали оценка на завареното от администрацията на Байдън положение от предишната администрация, паралелно с по-голямата цел - затваряне на Гуантанамо.

Съветът за национална сигурност ще работи в тясно сътрудничество с Пентагона, Държавния департамент и Министерството на правосъдието за постигане на напредък към затваряне на Гуантанамо, каза говорителят и добави, че ще се консултират и с Конгреса.

Подобна инициатива обаче е малко вероятно да донесе някакъв конкретен резултат скоро.

Тръмп обяви край на задържането в Гуантанамо

Тръмп обяви край на задържането в Гуантанамо

Президентът подчерта, че САЩ не планират да държат затворници в Гуантанамо следващите 50 г.

Затворът е разположен във военноморска база на САЩ в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба. Затворът е предназначен за задържане на чужденци, които са заподозрени в тероризъм след атаките на 11 септември 2001 г. Той се превърна символ на "войната срещу терора", подета от САЩ.

Като за начало Байдън може да поднови политиката на бившия си шеф Барак Обама за затваряне на Гуантанамо, което бе спряно от Доналд Тръмп след поемането на властта през 2017 г. По време на мандата на Тръмп затворът продължи да действа, но не са вкарвани нови затворници, въпреки че милиардерът се закани да вкара "лошите". В момента има 40 затворници, които са задържани вече близо две десетилетия без повдигнати обвинения или съдени.

Уволниха командващия базата в Гуантанамо

Уволниха командващия базата в Гуантанамо

В продължение на няколко месеца е водено разследване…