Тримата български авиатори от екипажа на хеликоптер, отвлечен в размирния судански регион Дарфур, са били освободени след 145 дни в плен. Това съобщи БНР, като се позова на Световната хранителна програма на ООН.

Летците са работели по договор с организацията.

Българите ще отпътуват за Хартум, откъдето ще отлетят за България, посочва Ройтерс. Тримата са в добро здравословно състояние.

В съобщението на Световната програма по прехрана не се посочва кой е поел отговорност за отвличането на сънародниците. От МВнР уточниха за news.bg, че за освобождаването им не е бил платен откуп.

Припомняме, българският екипаж на хеликоптер беше похитен от въоръжена група на 13 януари в северозападната част на суданската област Дарфур.

Близките на освободените вече са информирани за благоприятния развой на инцидента. И те, и от авиокомпанията, за която работят тримата българи, обаче отказаха информация. Очаква се пилотите да се върнат в България утре, допълва БиТиВи.

Тримата български пилоти Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров, които бяха отвлечени на 13 януари 2011 г., се завръщат в България, потвърди по-късно и българският външен министър Николай Младенов.

Дипломат номер едно изказа своята благодарност на правителството на Судан, на Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун и на всички участници в разрешаването на тази сложна и продължителна криза. Радостен съм, че след пет месеца в плен нашите сънародниците ще се завърнат утре при своите семейства и близки в България, посочва още Младенов, изтъквайки, че прагматичното сътрудничество между българското и суданското правителство е в основата на репатрирането от българска страна на судански бежанци от Либия.

Часове след като беше съобщено за освобождаването на летците ни, еврокомисар Кристалина Георгиева коментира:

Като еврокомисар, отговарящ за хуманитарната помощ, като българка и като майка, споделям радостта на тримата спасени хуманитарни работници - Бранко Чорбаджийски, Александър Димитров и Веселин Манолов, както и на техните семейства и на всички наши сънародници. Днес ние, българите, можем да празнуваме и да се радваме заедно.

В Дарфур Бранко Чорбаджийски, Александър Димитров и Веселин Манолов помагаха за спасяването на човешки животи. Щастлива съм, че и техните животи бяха спасени. Но нека не забравяме, че други хуманитарни работници биват убити или ранени, докато служат на благородната си кауза: да облекчават страданието и отчаянието на най-страдащите и най-отчаяните по света.

Боя се, че това, което се случи с тези трима смели българи, може да сполети всеки друг хуманитарен работник, особено в Дарфур, където отвличанията са все по-чести, а обстановката - все по-несигурна. Това застрашава безопасността на хуманитарните работници, но още по-тревожно е, че този проблем може да прекъсне или забави хуманитарната помощ за най-бедстващите хора в Дарфур, които живеят в условия на насилие, глад и постоянна нужда.

Призовавам всички страни, от които зависи това, да осигурят безопасността на хуманитарните работници - така че тези служители на милосърдието да могат да продължат да помагат на милионите хора по света, чийто живот зависи от хуманитарната подкрепа.