Германският журналист Денис Юджел, който е в турски затвор от година, ще бъде освободен, съобщава германското външно министерство, цитирано от DW.

Според информацията, правителството е "облекчено и доволно" и благодари на турската съдебна система. Говорител на правителството коментира, че германският външен министър Зигмар Габриел е "работил интензивно за разрешаване" на това дело и допълва, че не е имало "мръсни сделки".

Юджел, който има немско и турско гражданство, е кореспондент на немския всекидневник "Велт" бе обвинен, че работи за терористична организация.

На среща с канцлера Ангела Меркел в четвъртък турският министър-председател Бинали Илдирим намекна, че е имало някакво "движение" в случая на Юджел и той се надява, че Юджел скоро ще бъде освободен.

Все още остават различия между Германия и Турция, отсече Меркел

Все още остават различия между Германия и Турция, отсече Меркел

Няма да е лесно пречките да се преодолеят, призна канцлерът пред турския премиер Йълдъръм

Делото на Юджел, както и случаи на други задържани журналисти и активисти, напрегна отношения с Анкара. Меркел нарече случая на Юджел "бреме" за двустранните отношения.

Главният редактор на "Велт" Улф Пошар коментира, че освобождаването му е "най-добрата новина досега, ние сме толкова щастливи. Благодаря на всички поддръжници". Вестникът е бил предварително информиран за освобождаването от адвоката на Юджел.

Вестник "Джумхуриет" е последната опозиционна медия в Турция

Вестник "Джумхуриет" е последната опозиционна медия в Турция

Тази седмица бе поредното съдебно заседание срещу 17 сътрудници на вестника