Вестник "Джумхуриет" е последната опозиционна медия в Турция. Това е най-старият вестник, създаден още с раждането на светската турска държава, заявява Гюнтер Валраф - журналист и поет, цитиран от БНР.

Журналистите на "Джумхуриет" са последната крепост на свободната журналистика, които се отнасят критично към това, което се случва в Турция, каза Валраф.

"Изданието на практика е във фалит заради силния икономически натиск срещу него. И въпреки това колегите продължават да работят. Това е достойно поведение и аз им се възхищавам!", заяви Валраф по отношение на настроението в Истанбул, което, по думите му, е потискащо.

Тази седмица в Турция беше поредното заседание на турския съд по делото срещу 17 сътрудници на опозиционния вестник "Джумхуриет". Те са обвинени в членство и подкрепа на въоръжена терористична организация, без да членуват в нея.

Съдебният процес започна през юли, година след неуспешния опит за преврат в южната ни съседка (в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г.).

С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на "Заман"

С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на "Заман"

Назначиха синдик на най-големия опозиционен вестник

Припомняме, на 5 март 2016 г. с водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на опозиционния тогава вестник "Заман". За една нощ бе сменена политиката на вестника, като излязлото сутринта издание не бе печатано в сградата на "Заман".
Журналисти, писатели, интелектуалци, бизнесмени, представители на обществени организации са заставяни да мълчат чрез шантаж и заплахи.
"Журналистите в момента по-често ходят в съда, отколкото в редакциите си. Значителна част от тях, които бяха задържани, в момента се намират в затвора", пишеше в статия на Zaman от началото на март 2016 г.

Турският вестник "Заман" вече е проправителствен

Турският вестник "Заман" вече е проправителствен

Главният редактор и колумнистът Бюлент Кенеш са уволнени

Година и половина по-късно ситуацията не е много по-различна. Тази седмица - началото на ноември 2017-та, започна процесът срещу турската писателка и бивш член на Консултативния съвет на вестник "Йозгюр Гюндем" Аслъ Ердоган.
Тя също е обвинена в терористична пропаганда и членство в терористична организация. Вестникът е закрит със съдебно решение през миналия август заради разпространяване на пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК), обобщава БНР.

Съдебното преследване на интелектуалци в Турция се следи с голям интерес в Евросъюза, но особено в Германия, защото в турски затвори все още се намират германски журналисти, попаднали там по сходни обвинения, като колегите им от "Джумхуриет" и писателката Аслъ Ердоган.

Политическите процеси в Истанбул имат и свой известен наблюдател - Гюнтер Валраф - журналист и поет, който преди години проникна "под прикритие" в трудовото всекидневие на няколко германски промишлени гиганта.

Тогава неговата цел е да се убеди сам какво се крие зад официалните изрази като "икономическото чудо на Западна Германия", но и сам да заживее живота на турските гастарбайтери в Германия. Най-известната му книга "На дъното" е посветена на този личен опит. Тя е написана преди повече от 30 години. Валраф се чувства част от общността на живеещите в Германия турски граждани и за това заминава за Истанбул да наблюдава процесите срещу колегите си журналисти.

"Хората са несигурни в бъдещето и президентът Ердоган на практика е постигнал целта си", смята той. Единият от задържаните в Турция германски журналисти с обвинение за терористична пропаганда е кореспондентът на вестник "Ди Велт" в Турция Дениз Юджел, който произхожда от семейство на турски гастарбайтери. Юджел предава от Истанбул по време на опита за преврат.

Турция пусна арестуван германски правозащитник, Германия видя затопляне на отношенията

Турция пусна арестуван германски правозащитник, Германия видя затопляне на отношенията

Турция освободи общо 8 правозащитници

През октомври от турския арест изненадващо бе освободен германският правозащитник Петер Щойднер. Някои коментари в Германия твърдят, че това очевидно се дължи на сделка между Берлин и Анкара.

Освобождаването на Щойднер съвпада с коалиционните преговори в Германия, където темата за членството на Турция в ЕС се оказа една от ключовите теми при обсъждането на външната политика.

Журналистът и писател Гюнтер Валраф смята, че тези дипломатически разговори са доста сложни за Германия. "Според мен, Германия в момента се намира в особената ситуация да преговаря с похитител на заложници. Нека не забравяме споразумението между ЕС и Турция за бежанците. Когато преговаряш с похитител, искаш да поддържаш интереса му, да не допускаш прекъсване на разговора. Защото искаш да постигнеш целта си", допълни Валраф.