Осем правозащитници, включително германският правозащитник Петер Щойтнер и шефът на турския отдел на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" Идил Есер, са били освободени от затвор в Турция под парична гаранция, съобщават германските медии.

Турция закопча правозащитници, включително шефа на "Амнести" за страната

Турция закопча правозащитници, включително шефа на "Амнести" за страната

Включително инструктори от Германия и Швеция

Правозащитниците бяха арестувани през юли, след като участваха в семинар, организиран от правозащитни организации, включително "Амнести интернешънъл" на остров край Истанбул. Турските власти твърдят, че правозащитниците имат връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на миналогодишния неуспешен преврат, както и с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турски съд вчера разпореди освобождаването на 12 правозащитници, след като прокурорът поиска прекратяване на досъдебното им задържане. Друг директор на "Амнести", Танер Кълъч, остава в затвора.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви в "Туитър", че освобождаването на правозащитниците е "окуражаващ сигнал" и признак за подобряване на отношенията между двете натовски държави. Габриел добави, че Германия желае всички нейни граждани, задържани в турски затвори, да бъдат освободени. 

Турция задържа 121 бивши служители на външно министерство

Турция задържа 121 бивши служители на външно министерство

Полицейски отряди за борба с тероризма провеждат едновременни акции в 30 провинции

Петер Щойтнер беше един от около дузина германски или турско-германски граждани, арестувани в Турция през последните месеци, което допълнително влоши отношенията между двете държави, които се обтегнаха след критиките на Германия срещу масовите арести в Турция след неуспешния преврат през миналата година.  

Габриел уточни, че бившият канцлер Герхард Шрьодер е посредничил директно пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган за освобождаването на Щойтнер и другите германски германски граждани. 

Все още 11 германски граждани са задържани в Турция, включително четирима с двойно турско и германско гражданство. 

Щефан Зайберт, говорител на германското правителство, написа в "Туитър": "Най-накрая! Петер Щойтнер и други правозащитници са свободни. Щастливи сме за тях и мислим за онези които все още са в затвора."

Съдебният процес срещу правозащитниците започна в сряда и ще продължи на 22 ноември, но Щойтнер и шведският гражданин Али Гарави имат право да напуснат Турция в хода на делото.

Щойтнер беше един от около десетина германски граждани, задържани в Турция, включително журналистите Месале Толу и Дениз Юсел. Задържането им предизвика разрив между Анкара и Берлин, като Германия ревизира съветите си за пътуване за Турция, предупреждавайки германците, че достъпът на консула до задържаните граждани не може да бъде гарантиран.