От 26 юни Съвместният координационен център (СКК) не е издал разрешение за присъединяване към Черноморската инициатива за зърно на нито един нов сухотоварен кораб. Това каза в петък Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН.

"Отбелязваме със загриженост, че нито един нов превозвач със сухи товари не е получил разрешение да се присъедини от 26 юни, въпреки факта, че 29 заявления са били подадени", каза Хак на брифинг.

Той подчерта, че ако новите кораби не успеят да участват в инициативата, "милиони тонове храна ще останат в пристанищата" до 17 юли, когато изтича сделката.

Според Хак в момента само 13 кораба работят по сделката за зърно, или в украинските пристанища, или на път за или от Истанбул.

Украйна 99,9% убедена, че Русия излиза от зърнената сделка през юли

Украйна 99,9% убедена, че Русия излиза от зърнената сделка през юли

Москва вече не се нуждае от украински пристанища за износ на амоняк

"Страните по сделката трябва да гарантират, че повече кораби за насипни товари преминават през морския хуманитарен коридор, който е спасител за глобалната продоволствена сигурност", каза говорителят.

На 15 юни СКК обяви, че повече от 31,9 милиона тона селскостопански продукти са били изнесени от Украйна като част от инициативата за зърно. Този обем включва 625 169 тона зърно, изнесено на кораби за насипни товари, наети от Световната хранителна програма на ООН.

Според SKC от 25 май насам броят на проверките на корабите е намалял значително. От 1 до 4 юни СКЦ не е извършвал огледи, тъй като страните не са могли да се разберат.

Отбелязва се, че Черноморската зърнена инициатива предвижда и износ на торове, включително амоняк. Този продукт обаче досега не е изнасян.

"Зърнената сделка" беше сключена в Истанбул на 22 юли 2022 г. С участието на ООН, Русия, Турция и Украйна бяха подписани два документа - за създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища (Черноморск, Одеса и Южни) и за премахване на бариерите пред износа на руски храна и торове.

Инициативата беше удължена през ноември 2022 г. със 120 дни. Така валидността й изтече на 18 март, след което "зърнената сделка" беше удължена с още 60 дни - до 18 май.

На 17 май турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Черноморската зърнена инициатива е удължена с още два месеца.

На 25 май руското външно министерство заяви, че "Черноморската инициатива" ще трябва да търси алтернативи, ако Rosselkhozbank не е свързана със SWIFT и няма напредък по други "системни" проблеми, блокиращи руския селскостопански износ.

През юни генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че работи усилено за удължаване на сделката за зърно. В същото време той изрази опасения, че през юли Руската федерация може да се оттегли от него.

Резников благодари на Турция за подкрепата в зърнената сделка

Резников благодари на Турция за подкрепата в зърнената сделка

Но фона на очакванията, че Русия ще се откаже през юли

По-късно руският президент Владимир Путин заяви, че Москва обмисля да се оттегли от "зърнената сделка". Путин отбеляза, че повече от 40 процента от украинското зърно отива не в най-бедните страни, а "в доста проспериращи страни от Европейския съюз - те са основният получател на украинско зърно, то е по-евтино - и те се чувстват добре, а на Украйна се плаща пари за това."