Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в четвъртък благодари за хуманитарната помощ и лидерството в инициативата за зърно в телефонен разговор с турския си колега Яшар Гюлер.

"Проведох съдържателен разговор с министъра на националната отбрана на Турция генерал Яшар Гюлер. В тези трудни времена, когато Украйна се сблъсква с руската агресия, ние сме благодарни на Турция за хуманитарната помощ. Благодарни сме за лидерството на Турция в Черноморската инициатива за зърно", написа Резников в Twitter.

Той отбеляза, че Украйна очаква с нетърпение по-нататъшното развитие на стратегическото партньорство с Турция и засилване на сътрудничеството за възстановяване на регионалната сигурност и стабилност.

Украйна 99,9% убедена, че Русия излиза от зърнената сделка през юли

Украйна 99,9% убедена, че Русия излиза от зърнената сделка през юли

Москва вече не се нуждае от украински пристанища за износ на амоняк

Припомняме, че според Киев 99,9% e сигурно, че Русия ще се откаже от зърнената сделка през юли, тъй като вече не се нуждае от украински пристанища за износ на амоняк. Това заяви Олга Трофимцева, посланик на външното министерство на Украйна.

През юли миналата година Русия и Украйна, с посредничеството на ООН и Турция, сключиха Черноморската инициатива за износ на зърно, чиято цел е справяне с глобалната продоволствена криза, изострена от руската инвазия и блокадата на украинските черноморски пристанища.

Москва заплаши да не удължава споразумението след 18 юли, освен ако не бъдат изпълнени поредица от искания, като премахването на пречките пред руския износ на зърно и торове.

Зърнената сделка предвижда и безопасен износ на амоняк - важна съставка в нитратния тор - но нито една такава доставка не е била осъществена в рамките на инициативата.

Русия настоява за възобновяване на доставките на амоняк по тръбопровод през Украйна до черноморското пристанище Одеса, който не работи от миналата година.

Песков не вижда перспективи за удължаване на зърнената сделка

Песков не вижда перспективи за удължаване на зърнената сделка

Частта от зърнената сделка, която се отнася до Русия, не е завършена, заяви говорителят на Кремъл