От понеделник всеки пълнолетен френски гражданин вече може да бъде ваксиниран срещу Covid-19, предаде RFI. Това ще бъде възможно, независимо от възрастовата група и без да е необходимо да се доказва  медицинско състояние.

Хората на възраст между 18 и 49 години първоначално бяха определени като последна група в плана за ваксинация ба населението, който влезе в сила през декември миналата година.

В края на април президентът Еманюел Макрон заяви, че всички пълнолетни ще отговарят на условията, независимо от медицинските условия към 15 юни. Тази дата вече е преместена на 31 май.

Властите обаче призоваха желаещите към търпение, тъй като наличните количества ваксини могат да се окажат недостатъчни за повишеното търсене.

Франция премахва коронавирус ограниченията до 30 юни

Франция премахва коронавирус ограниченията до 30 юни

Туристи със "здравна карта" за Covid-19 ще могат да посещават Франция отново от 9 юни

Към момента около 23 милиона души - една трета от населението - вече са получили поне една доза ваксина. Но 28 милиона възрастни французи, отговарящи на условията за ваксинация, не са направили нито един опит да се ваксинират. Прилагат се средно 500 000 дози всеки ден.

Статистиката на заболеваемостта продължава да се подобрява - 10 675 са новите случая в цялата страна, а 3028 пациенти са в реанимация. Според експерти обаче, 10 000 случая за денонощие е все още е твърде висок брой, ако Франция не иска да преживее четвърта вълна от болестта.

20 млн. души във Франция са ваксинирани

20 млн. души във Франция са ваксинирани

Поне с първа доза от ваксина