Регистрирани са вероятни изстрелвания на руски крилати ракети "Калибър" от Черно море. В редица региони на Украйна е обявена въздушна тревога.

Това се съобщава в официалния канал в "Телеграм" на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна.

Ракетна опасност съществува за Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Запорожка, Одеска, Кировоградска, Черкаска, Донецка, Харковска, Полтавска и Сумска област.

"Регистрирани са вероятни изстрелвания на крилати ракети "Калибър" от Черно море. Останете в укритията!", пишат военните.

На зазоряване военната тревога беше отменена.

Въздушна тревога в цяла Украйна

Въздушна тревога в цяла Украйна

Регистрирано е излитане на вражески МиГ-31

Вчера, след като през нощта Русия изстреля четири крилати ракети по територията на Украйна, Наталия Хуменюк, говорител на оперативното командване "Юг", обяви, че руските военни използват нова тактика със сложна система на маневри на ракетите, така че да изтощят и излъжат системата на противовъздушна отбрана.

По-късно през деня от Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че Русия е пуснала тази нощ четири ракети - две тип "Калибър" и две управляеми авиационни ракети Х-59. Калибрите са били пуснати от акваторията на Черно море, а Х-59 от два самолета Су-34. Последните са били с направление Кривой рог и пуснати от въздушното пространство на окупираната част на Херсонска област. И четирите въздушни цели са унищожени. Има нанесени щети в Полтавска област - не става ясно дали от директно от обстрел или от последствията на работата на ПВО системата.

Трима души са загинали в резултат на ракетния удар в Полтавска област, а четвърти беше убит при обстрел в понеделник сутринта в Херсонска област, казаха украински официални лица.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза, че тримата убити през нощта са били работници в промишлено съоръжение, което е било ударено в централната Полтавска област. Други петима са ранени, а още един човек е в неизвестност, каза той.

Началникът на президентския офис Андрий Йермак описа съоръжението като фабрика за растително масло в района на Миргород в Полтавска област и публикува снимки, показващи завода в пламъци. Клименко каза, че по-късно пожарът е бил потушен.

"Хората работеха нощна смяна", заяви Йермак в приложението за съобщения "Телеграм".

Александър Прокудин, губернатор на област Херсон, каза, че 63-годишна жена е била убита при обстрел на село Садове около 10:40 ч. (времето съвапада с българското) в понеделник.

Украинските военни съобщиха, че Русия е изстреляла четири ракети от Черно море през нощта, две от които са били свалени.

Военните също така казаха, че районът на Кривой Рог в Централна Украйна също е бил ударен при ракетна атака. Местните власти съобщиха, че няколко частни къщи са пострадали, но няма информация за жертви.

Русия свалила два дрона и крилата ракета над Крим

Русия свалила два дрона и крилата ракета над Крим

Няма информация за щети и пострадали