Тази нощ руската армия е обстрелвала области на Украйна сракети тип Х-101/555/55 от стратегически самолет Ту-95МС. В цялата страна беше обявена въздушна тревога преди зазоряване, около 4 сутринта.

Военновъздушните сили съобщиха, че ракетите летят през Сумска област на запад.

Противовъздушната отбрана в Киевска, Черкаска и Кировоградска области е била включена за отблъскване на атаката. Ракетите смениха посоката си няколко пъти, достигайки и до западните области на страната.

Според пресслужбата на областната военна администрация на Киев всички вражески цели, движещи се в посока Киев, са унищожени от силите и средствата на ПВО. Началникът на киевската военна администрацията Сергей Попко пише, че в столицата няма жертви и разрушения.

От област Киев съобщиха, че на десет сгради са били щети, а двама души са били ранени при падане на отломки от сбити ракети. 

Командването на военновъздушните сили на Украйна съобщи за свалени четири крилати ракети в централните и северните области на страната. Като цяло са наблюдавани до осем въздушни цели, но "липсващите четири" вероятно са грешки в системата, тъй като информация за попадения не е постъпвала.

Наталия Хуменюк, говорител на оперативното командване "Юг" руските военни използват сложна система на маневри на ракетите. "В последно време наблюдаваме нова тактика на врага, с много маневри на ракетите и дроновете, така че да изтощят и излъжат системата на противовъздушна отбрана", казва Хуменюк.

Украйна отби ракетен удар към района на Одеса

Украйна отби ракетен удар към района на Одеса

Ракетите са изстреляни от района на Черно и Азовско море