От днес, гражданите на Косово могат да пътуват до страните от Европейския съюз без необходимостта от виза за престой до три месеца, предава Ройтерс.

Този безвизов режим бе активиран в полунощ, като по този начин Косово става последната от шестте държави от Западните Балкани, които вече се възползват от това облекчение за пътуване в ЕС

Тази реформа се възприема в Прищина като важна крачка към пълното признаване на Косово и стимул за стремежа на страната, която обяви своята независимост през 2008 година, да стане член на ЕС, отбелязва радио "Гласът на Америка".

Според Европейската комисия, Косово е изпълнило всички необходими критерии за въвеждане на безвизов режим, включително управление на границите и миграцията още през 2018 година. Въпреки това безвизовият режим беше забавен поради опасенията на Франция и Нидерландия относно потенциални нови миграционни вълни, както и заради петте държави членки на ЕС - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават независимостта на Косово от Сърбия.

Съгласно новите правила, гражданите на Косово ще имат право да пътуват до ЕС без визи за престой до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период. Преди отмяната на визовия режим с Косово, носителите на косоварски паспорти имаха право на безвизово пътуване само до 14 държави по света.

България и още 11 страни призоваха ЕС да оттегли санкциите срещу Косово

България и още 11 страни призоваха ЕС да оттегли санкциите срещу Косово

Те предупреждават срещу ролята на Сърбия в напрежението в Северно Косово