Депутати от Европейския парламент призовават Русия да покаже воля за изпълнението на всички точки от постигнатите в Минск договорености за нормализиране на ситуацията в Източна Украйна.
Това става ясно от изявление на председателя на комисията по външни работи в ЕП Елмар Брок, председателя на комисията по сигурността и отбраната Анна Фогиги и председателя на комисията за асоцииране на Украйна в ЕС Андрей Пленкович.

„Изцяло подкрепяме споразуменията от Минск като международно призната основа за политическо решение по конфликта в Донбас и мирна реинтеграция на окупираните територии.” – посочват тримата председатели, цитирани от агенция „Униан”.

Те изразяват дълбока загриженост по отношение на сегашното положение.
„Само няколко седмици преди крайния срок, в който споразуменията трябва да бъдат изпълнени изцяло, постигнатото е твърде недостатъчно.” – посочват евродепутатите.

Те допълват, че от средата на октомври рязко са нараснали случаите на нарушаване на примирието, а наблюдателите от мисията на ОССЕ се сблъскват с ограничения в свободата на придвижване в контролираните то сепаратистите райони.

Възстановяването на украинския контрол по цялата граница с Русия е далеч от реалността.” – се казва още в изявлението.

В заключение се казва, че руските власти носят отговорност за влошаването на ситуацията в региона. Евродепутатите ги призовават незабавно да демонстрират желанието си за изпълнение на всички точки от мирните договорености, като се напомнят, че това условие за отмяна на санкциите, наложени на Москва заради намесата й в Украйна.