Германският икономически министър Зигмар Габриел обяви, че на Великобритания не трябва да ѝ бъде позволено да „запази хубавите неща”, които идват с членството в ЕС, без да поеме отговорност за последиците от напускането на Общността, за което се обявиха мнозинството британци на провелия се през юни референдум, пише британският в. „Гардиън”

След като британският премиер Тереза Мей свика за сряда правителствено заседание, на което да бъде обсъдена стратегията на правителството за Brexit, Габриел предупреди, че ако справянето с проблема бъде лошо управлявано и други страни членки на ЕС последват примера на Великобритания, Европа ще бъде „загубена”.

„Brexit е лошо нещо, но той няма да ни навреди толкова икономически, колкото някои се опасяват – това е по-скоро психологически проблем и това е огромен политически проблем”, изтъкна германският вицеканцлер.  

Светът сега разглежда Европа като нестабилен континент, допълни Габриел.

„Ако организираме Brexit по погрешен начин, тогава ще изпаднем в голяма беда, така че сега ние трябва да сме сигурни, че няма да позволим на Великобритания да запази хубавите неща, така да се каже, свързани с Европа, докато не поема никаква отговорност”, подчерта той.