Русия и Германия подписаха споразумение за съвместни финансови проекти на стойност 500 млн. евро.

Това обявиха по време на съвместна пресконференция в Мюнхен руският президент Медведев и германският канцлер Ангела Меркел.

Един от основните въпроси, обсъден по време на двустранните разговори, е убийството на активистката Наталия Естремирова.

Меркел обяви, че е неприемливо това убийство да остане неразкрито, руският президент от своя страна заяви, че който и да е виновен за това престъпление, ще бъде разкрит.

Двамата лидери обявиха, че са обсъдили глобалната финансова криза, разширяването на търговските отношения между двете страни, както и двете горещи международни теми - Иран и Северна Корея.

И Меркел, и Медведев заявиха, че изграждането на газопровода Северен поток е много важно, като руският президент добави, че газовите доставки за Европа трябва да бъдат базирани на реалния газов пазар.

Газопроводът ще свързва Русия и Германия, като газопроводът ще мине по дъното на Балтийско море.

Ние не ревнуваме проекта Набуко. Ние гледаме собственото си развитие. Ако в Набуко тръгне потока газ това означава, че той е нужен някому, но до този момент никой не е съумял да ми обясни от къде ще дойде този газ, каза руският президент.

Той допълни, че Русия подкрепя безопасните енергийни транзити и доставки не е против диверсификацията но тези доставки трябва да бъдат основани на съществуващите договори.

Двамата лидери четири пъти използваха думата продуктивни, описвайки днешните си разговори.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че след Втората световна война светът никога не е бил по-обединен в усилията за справяне с общите проблеми. Той заяви, че днешните разговори ще бъдат продължени на срещата на Г 20 и отправи покана към германския канцлер Ангела Меркел да посети Сочи.