Китайският външен министър Ван И призова на форум в Тибет страните в региона да проявяват взаимно уважение към суверенитетите си, съобщава "Ройтерс". Изказването дойде на фона на напрежението между Китай и Индия относно спорна им граница в източните Хималаи.

"Трябва да се придържаме към взаимното уважение и доверие, съвместно да поддържаме регионалното единство и да уважаваме взаимно суверенитета и териториалната цялост", каза китайският министър на форума в Нингчи.  Градът се намира на 160 км от индийския щат Аруначал Прадеш, за който Китай твърди, че е част от Тибет.

Форумът бележи третия кръг от трансхималайския диалог от началото му през 2018 г. На него присъстваха официални лица от страните в региона, включително Непал, Пакистан, Афганистан и Монголия. За поредна година обаче не дойдоха представители на Индия.

Гранични сблъсъци между Индия и Китай

Гранични сблъсъци между Индия и Китай

Съобщава се за леко ранени войници

Отношенията между Китай и Индия се влошиха през 2020 г. след граничен сблъсък, при който бяха убити 20 индийски и четирима китайски войници. Тази година Китай разгневи Индия, като публикува карта, според която индийския щат Аруначал Прадеш в източните Хималаие част от Южен Тибет.

Регионът, също предизвика международна загриженост сред държавите-членки на ООН. През 2024 г. предстои публичното разглеждане на правата в Тибет по време на Съвета по правата на човека в Женева. Официалната позиция на Пекин е, че е освободил регионът по мирен начин през 1951 г., след като е изпратил китайски войски там.

Експерти на ООН изразиха многократно опасения относно Тибет, като последният път беше през август, когато обърнаха внимание на тежкото положение на затворени тибетски правозащитници.

Тибетски бежанци в Индия настояват да бъде обсъден Тибет по време на срещата на Г-20

Тибетски бежанци в Индия настояват да бъде обсъден Тибет по време на срещата на Г-20

Те организираха мирен протест в Ню Делхи, където ще се проведе срещата

Според изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън през август Съединените щати са наложили визови санкции на неопоменати китайски служители за предполагаемо участие в "насилствена асимилация" на тибетски деца чрез държавни интернати. Китай категорично отрече да е извършвано нарушение.

Ван И каза днес, че "лъжите" относно Тибет са измислени от "някои западни сили". Според него те са несъстоятелни, основани са на идеологически пристрастия и ще се разнищят "в лицето на фактите".