Либия може да затъне в гражданска война, ако Муамар Кадафи откаже да се оттегли, предупредиха от САЩ, които започнаха да разгръщат сили в близост до Джамахирията. „Ройтерс" съобщава, че Кадафи не е загубил своята решителност, като полковникът е изпратил днес войски към западните гранични райони. С това се засилват още повече страховете от хуманитарна криза с невиждани размери.

Синът на лидера Сейф ал-Ислам предупреди Запада да не се опитва да свали със сила режима в Триполи. „Няма нужда да се използва сила спрямо Либия, но ако искат - ние сме готови, не страхуваме", заяви той в интервю за телевизия „Скай", като подчерта, че сем. Кадафи живее в Либия и ще умре в Либия.

Самият Кадафи заяви пред телевизия ЕйБиСи, че „народът му го обича". Въпреки това, много военни, чиновници, племенни лидери и войници преминаха на страната на демонстрантите и изглежда, че полковникът има контрол само над района на 1,5-милионния Триполи.

Бунтовниците в град ал-Завия очакват нова атака от лоялните на управляващите сили, след като устояха танкова атака от две страни в понеделник. По непотвърдена информация военните са предупредили жителите на града, че предстои въздушен удар.

Държавният секретар Хилари Клинтън заяви във Вашингтон, че Либия има два варианта - демокрация или гражданска война. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че работи по създаването на забранена за полети зона, като подчерта, че „не е приемливо Кадафи да избива собствения си народ със самолети и хеликоптери".

Френският външен министър Ален Жупе посочи, че военна операция в богатата на нефт Либия може да бъде осъществена само със санкцията на ООН. Въпреки това, нов американски разрушител вече е в Средиземно море.

Натискът срещу полковника е силен не само от запад, но и от изток. Кремъл чрез агенция „Интерфакс" призова Кадафи да си върви, като го нарече „политически труп". Сергей Лавров призова пред ООН за прилагане с пълна сила на санкциите срещу либийския лидер.

Единствен Уго Чавес защити Муамар Кадафи, като заяви, че САЩ си търсят повод за военна интервенция в Джамахирията. Венецуелският лидер призова за мирно разрешаване на кризата в Либия.

Междувременно хуманитарна криза е на път да се разрази в граничните райони на съседните на Либия страни. Вече поне 140 000 души са напуснали Джамахирията, а според информация на журналисти от тунизийската страна на пункта Дехиба, либийски войници с бронирани автомобили са били разположени до граничната линия.

На друг пункт по границата с Тунис се е наложило граничарите да стрелят във въздуха, за да овладеят тълпа от хора, които панически искали да напуснат страната, а служителите не могли да обработят документите им достатъчно бързо.

Снабдяването на либийските градове е на добро равнище, въпреки че част от фабриките не работят от началото на безредиците. Жители на Триполи съобщиха, че сигналът на държавните телевизии е заглушаван, като не е ясно дали това е дело на опозицията.