В Турция от началото на годината са уволнени 894 журналисти, пише ТАСС, позовавайки се на турския вестник Hurriyet (Хюриет - б.р), който цитира данни от доклад на британския проект "Свобода на пресата", който регулярно разглежда състоянието на свободата в средствата за масова информация в Турция.

Само през април бяха уволнени 160 журналисти, а 104 хил. уеб страници са блокирани в Турция. Тези ресурси в различни средства за масова информация, в това число и кюрдските агенции. Hurriyet пише, че няколко вестника "са накарани да замълчат след назначение на съвета на настоятелството във връзка с налични "доказателства" за тяхна връзка с движението на ислямиския опозиционер Фетулах Гюлен, който живее в САЩ.

В Анкара го смятат за съратник на "парарелна структура" в органите на държавната власт, която се опитва да дискредитира действащото ръководство на страната и да го свалят. Гюлен го смятат за инициатор на масовите протести през 2013 година, известни като събитията "парк Гези".

В отчета се споменава и ръста на насилие към журналистите в Турция. "Извършени са 200 нападения над представители на медиите и 21 акции на насилие срещу медии. През април предполагаеми бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" в Турция е убит четвърти сирийски журналист Захар ал-Шеркат", се казва в документа.

През януари са задържани 33 репортера, срещу 12 от тях има заведени дела в съда. Още 12 журналисти са осъдени "за оскърбление на президента" на Турция.От изборите на 7-ми юни миналата година до началото на месец май 37 пъти е забраняван достъпа до уеб-страницата на агенция Диха, а 13 нейни журналисти са арестувани.

Голям отзвук предизвика съда над представители на анкарското бюро на вестник "Cumhuriyet" Джан Дюндари и Ердем Гюлем. Те са осъдени за издаване на държавна тайна в свои материали за предполагаеми доставки на оръжие за бойците на Сирия от страна на правителството. Освен това, в отчета се отбелязва, че Дюндар бил обект на въоръжено покушение в сградата на съда.

По думите на координатора на проекта Юсуф Канли "гласът на опозицията в турските медии заставят да мълчат, журналистите се намират под влияние и цензура".

Вестникът също напомня, че по мнението на американската организация Freedom House, в Турция пресата не е свободна. Отношението на турската власт към медиите в страната предизвикват критиката на Европа и други западни страни. По-рано властите са назначили в огромни медиахолдинг страни, в които влизат популярни телевизионни канали, агенция Cihan, вестник Zaman и радиостанции.

По-късно всички медии в този холдинг бяха затворени. Предлог за назначаване на външен управител бе решение на съда. Според него дейността на холдинга е свързана с пропаганда на тероризма или "паралелни структури", каквито бяха обвиненията във финансови машинации в тези медии.