Германският канцлер Ангела Меркел определи снощното нападение в Берлин като "ужасен акт".

"Ние трябва да приемем, че това е терористично нападение", изтъкна Меркел.

"Знам, че ще бъде особено трудно всички ние да понесем, ако се потвърди, че човекът, извършил това престъпление, е помолил за закрила и убежище в Германия. Това би било особено отблъскващо, имайки предвид многото германци, които посветиха живота си да помагат на бежанците и имайки предвид многото хора, които действително се нуждаят от нашата закрила и се опитват да се интегрират в нашата страна", подчерта канцлерката.

Тя каза още, че германците не искали да позволят да бъдат парализирани от терора. "Въпреки че може да бъде трудно, ние ще намерим силата да продължим да живеем живота, както искаме да го живеем в Германия - в свобода, отвореност и заедно", увери тя. 

По думите ѝ, много от ранените се борят за живота си. Тя благодари на спасителните служби и посочи, че имала "дълбоко доверие" на разследващите нападението.

"Този неописуем акт ще бъде толкова строго наказан, колкото законът ще позволи", подчерта тя.

"В тези часове нашите мисли са с тези хора - мъртвите, ранените, техните семейства, техните приятели. Цялата страна е с вас във вашата дълбока скръб. Всички се молим за вас", изтъкна Меркел. 

Тя отбеляза, че ще посети мястото на нападението след заседание на правителството.

Припомняме, снощи в германската столица пакистанец, за когото се смята, че е влязъл в края на миналата година в Германия като бежанец, се вряза с ТИР в тълпа насред коледен базар. Загинаха 12 души, а 48 бяха ранени. 

23-годишен пакистанец е нападателят от Берлин

23-годишен пакистанец е нападателят от Берлин

Влязъл в Германия като бежанец преди година