Комисия отказа да освободи предсрочно убиеца на руската журналистка Анна Политковая. Затворникът изтъква влошеното си здравословно състояние, съобщи ТАСС.

"Комисията ни отказа, мотивирайки се с това, че диагнозата на бившия милиционер Дмитрий Павлюченков (епилепсия) не влиза в списъка с болести, по които лицето трябва да бъде освободено от наказание", съобщи пред руската агенция неговият адвокат Карен Нерсесян.

Защитникът заявил, че ще продължава да настоява за освобождението на Павлюченков и има намерение да се обърне към съда в Рязан. По думите на адвоката, неговият подзащитен страда от епилепсия и други тежки заболявания, които не му позволяват да се намира в колонията.

На 14 декември 2012 година Градският съд на Москва осъди Павлюченков на 11 години затвор при строг режим, признавайки го за виновен в убийството на Политковская като член на организирана група и в незаконно притежание на оръжие.

Делото се разгледа в съкратен срок, защото бившият милиционер призна вината си и сключи досъдебно споразумение за сътрудничество. Павлюченков излежава присъдата си в колонията в Рязанска област.