Администрацията на Джордж Буш няма да счита като свое поражение отказа на страните членки на НАТО да включат Украйна и Грузия в Плана за действие за членство. Това е заявил високопоставен представител на Белия дом, цитиран от агенция Новости.

"Считам, че не става дума за поражение. Въпросът е, ще може ли Алиансът да се обедини и да покаже, че вратата остава отворена и процесът на прием на нови членове ще продължи. Тогава това би било успех", се казва в изявлението, стенограма от което бе разпространена и от пресслужбата на Белия дом.

Според коментара на АФП президентът Буш претърпя в сряда болезнено дипломатическо поражение, когато съюзниците в НАТО отхвърлиха неговите призиви бившите съветски републики Украйна и Грузия да бъдат включени в процеса на разширяване.

Още преди да започне срещата на върха на НАТО в Букурещ, Франция и Германия изказаха своите задръжки по отношение на включването на бившите съветски републики.

На официалната вечеря, която е продължило два часа повече от предвиденото против са се изказали 7 от страните-членки на Алианса - още Италия, Белгия, Холандия, Люксембург и Унгария.
Очаква се по време на срещата в Букурещ да бъде формулирано компромисно изявление за Грузия и Украйна, в което да се посочва, че вратата на Алианса остава „отворена за тях".