Русия определи като "политическа грешка" решението на САЩ да не се присъединят отново към договора "Открито небе", съобщава "Ройтерс".

Припомняме, вчера Съдинените щати информираха Москва, че няма да се присъединят повторно към пакта, който Вашингтон напусна през ноември, обвинявайки Русия, че го е нарушила - нещо, което Москва отрече.

Първоначалното решение за напускане на договора беше взето от администрацията на тогавашния американски президент Доналд Тръмп, като Москва се надяваше, че настоящият държавен глава Джо Байдън ще го отмени.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че Москва е разочарована, но не и напълно изненадана от решението на Байдън.

САЩ няма да се присъединят към "Открито небе"

САЩ няма да се присъединят към "Открито небе"

Не виждат бъдеще в договора с Русия

"Това със сигурност не ни прави щастливи, разочароващо е, защото САЩ пропуснаха още един шанс да дадат положителен принос за укрепването на сигурността в Европа", отбеляза той.

По повод предстоящата среща на върха в Женева следващия месец на руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън, Рябков подчерта, че отказът на САЩ да се присъедини отново към "Открито небе" не създава благоприятна атмосфера за дискусиите за контрол на оръжията.

Русия остава в "Открито небе", ако САЩ се върнат

Русия остава в "Открито небе", ако САЩ се върнат

Москва няма да чака вечно

САЩ допуснаха поредната политическа грешка, нанасяйки нов удар върху европейската система за сигурност, категоричен бе той.

Руското правителство, което през януари обяви собствените си планове да напусне договора, на 11 май внесе законодателство в парламента, за да го формализира. От Кремъл заявиха, че една от причините за излизането от пакта е, че Съединените щати все още могат да получават информация чрез договора от съюзниците си в НАТО.

Договорът, подписан през 1992 г. и влязъл в сила през 2002 г., позволява невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над чужда територия, като така се укрепва доверието между страните членки и се гарантира превенция срещу изненадващи атаки.