Администрацията на американския президент Джо Байдън е информирала Русия, че Съединените щати няма да се присъединят отново към договорa "Открито небе", тъй не искат да участват в договор, който позволява на нациите да осъществяват наблюдение помежду си, предаде NY Times.

Русия може да се оттегли от "Открито небе" до лятото

Русия може да се оттегли от "Открито небе" до лятото

"Поради липса на напредък в премахването на пречките" за неговото прилагане

Това решение е взето, въпреки че президентът Байдън критикува остро своя предшественик Доналд Тръмп по време на миналогодишната кампания за оттегляне от споразумението, заявиха представители на Държавния департамент в четвъртък. Но като президент, Байдън нареди ново преразглеждане на договора и служители заявиха, че са стигнали до заключението, че руснаците продължават да нарушават пакта и че няма шанс да го спасят.

Припомняме, че през април стана ясно, че американските военни ще разглобят за части самолетите, които преди това бяха използвани от САЩ за провеждане на наблюдателни полети над Русия, съгласно условията на Международния договор за "Открито небе". Говорител на американските ВВС коментира, че OC-135B вече не са необходими.

Това прави предстоящата среща на върха на Байдън на 16 юни в Женева с президента на Русия Владимир Путин още по-напрегната.

САЩ нямат нужда от самолети за "Открито небе", наблюдават Русия от космоса

САЩ нямат нужда от самолети за "Открито небе", наблюдават Русия от космоса

Решението за споразумението ще е "в точното време" и не е свързано с остарели технологии

Договорът за установяване на режима "Открито небе" (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Договорен е от президента Джордж Буш и тогавашния държавен секретар Джеймс Бейкър. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г. след ратифициране от всички страни по него. България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.

Първи с такава идея излиза президентът Дуайт Айзенхауер през лятото на 1955 г., но е отхвърлена от Съветския съюз.