Американските военни взеха решение да разглобят за части самолетите, които преди това бяха използвани от САЩ за провеждане на наблюдателни полети над Русия, съгласно условията на Международния договор за "Открито небе", съобщават The Wall Street Journal и ТАСС.

В това отношение "има въпроси относно плановете на президента Байдън да се върне към "Открито небе". Решението за оттегляне от споразумението е взето от предишната американска администрация, оглавявана от президента Доналд Тръмп.

Говорител на американските ВВС коментира, че OC-135B вече не са необходими. През следващите месеци те ще бъдат изпратени в авиобаза в Аризона, където се намира сметище на самолети. Представителят Дон Бейкън, Небраска, заяви, че поддръжката на самолетите е твърде скъпа. "След като бъдат доставени на сметището, те ще бъдат разглобени на части и нарязани на скрап". 

Цитират думите на представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом относно възможността за завръщането на САЩ към "Открито небе". "Ще вземем решение в точното време, то не е свързано с планираните действия по остарелите технологии", каза той.

Ръководителят на Американската асоциация за контрол на оръжията Дарил Кимбъл заяви, че САЩ могат да се върнат към споразумението, въпреки бракуването на самолета. "Можем да взаимодействаме със съюзници в съвместни мисии, както правехме в миналото, когато летяхме над руска територия".

Бивши служители на администрацията на Тръмп са изразили увереност, че САЩ нямат нужда да летят около и над руска територия в светлината на подобряването на технологията на спътниците.

Администрацията на Тръмп миналата година е предложила да даде тези самолети на съюзници, но те не са проявили интерес.

Русия може да се оттегли от "Открито небе" до лятото

Русия може да се оттегли от "Открито небе" до лятото

"Поради липса на напредък в премахването на пречките" за неговото прилагане