Белгийски разследващи смятат, че експлозивите, използвани при терористичните нападения в Париж на 13 ноември, може да са били направени в апартамент в Брюксел, който е бил нает от човек с фалшиво име и където пръстови отпечатъци на ключов беглец бяха открити, съобщава „Ройтерс”.

Полицията е открила материали, които биха могли да бъдат използвани за направата на експлозиви, следи от експлозива ацетонов пероксид и ръчно изработени колани по време на акцията в апартамента на 10 декември, се посочва в изявление на местната прокуратура.

Прокурори, разследващи белгийските връзки с нападенията в Париж, разкриха, че апартаментът в квартал Схарбек е бил нает под фалшиво име, което може да е използвано от лице, което вече се намира в ареста във връзка с атаките в Париж.

Горното разкритие допълва към уликите, че терористичните нападения в Париж, при които загинаха 130 души, са били поне частично планирани в Белгия.

Двама от нападателите са живели в Брюксел и белгийските власти са арестували 10 души, включително един, който е наел апартамента в брюкселския квартал Шербеек.  

Разследващите също така са открили отпечатъци на Салах Абдеслам, братът на един от нападателите, който се върна от Париж сутринта след нападенията и все още не е открит.

Много от тези, арестувани в Белгия, имат връзки с Абдеслам, включително двама, които са тръгнали с кола от Брюксел часове след атаките и са го взели, както и друг, който го е откарал от една част на Брюксел до Схарбек след завръщането му в белгийската столица.