Телата на десетки бойци на "Ислямска държава" са открити в бившия джихадистки бастион Сирт, който проправителствените бойци в Либия освободиха тази седмица. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки се на лоялистките сили.

Три дни след падането на последната останала крепост на "Ислямска държава" в северноафриканската държава, сили, лоялни на подкрепяното от ООН правителство на национално съгласие, обявиха, че при операциите по прочистване в града са открити телата на 266 джихадисти.

Останките били намерени по улиците или в къщи в различни квартали, се казва в съобщение на силите.

Проправителствената коалиция обяви пълен контрол над Сирт в понеделник. Това бе голям удар срещу джихадистите. Десетки бойци на "Ислямска държава" се предадоха.

Сирт падна, след като "Ислямска държава" се сблъска с поредица военни неуспехи в Сирия и Ирак.

Лоялистките сили започнаха офанзивата срещу Сирт на 12 май. Те бързо освободиха голяма част от града и оградиха джихадистите. "Ислямска държава" обаче отговори свирепо със самоубийствени атентати с коли бомби, снайпери и самоделни взривни устройства.

Битката за града костваше живота на близо 700 войници на лоялистките сили и около 3000 ранени.

Беше невъзможно да се преценят загубите сред редиците на джихадистите по време на операцията, но проправителствен служител от сигурността днес обяви, че най-малко 2500 бойци на "Ислямска държава" са мъртви.