Учени смятат, че са открили причината за изключително редките случаи на тромбоза, които понякога се появяват след ваксината за коронавирус на Oxford-AstraZeneca, предава BBC.

Екип от Великобритания и САЩ е показал в детайли как протеин в кръвта се привлича от ключов компонент на ваксината. Това предизвиква верижна реакция, включваща имунната система, която може да завърши с опасни съсиреци.

Смята се, че ваксината на AstraZeneca е спасила живота на около един милион души и е предотвратила 50 млн. случая на Covid-19. Опасенията за странични ефекти обаче повлияха на начина, по който тя се използва по света. Започнаха и научни изследвания, за да се разбере дали проблемите могат да бъдат предотвратени. Екип от Кардиф, Великобритания получи спешно финансиране от правителството за проучвания по темата, учени от AstraZeneca също се присъединиха към тях.

Шефът на AstraZeneca: Ваксината ни пази възрастните хора по-дълго от мРНК препаратите

Шефът на AstraZeneca: Ваксината ни пази възрастните хора по-дълго от мРНК препаратите

По думите му затова хоспитализациите във Великобритания са по-малко

Изследователите имали две първоначални опорни точки:

- По-големият риск от образуване на съсиреци се наблюдава само при някои от технологиите за ваксиниране.

- Хората с тромбоза са имали необичайни антитела, които са атакували протеин в кръвта им, наречен тромбоцитен фактор 4.

Ваксината на AstraZeneca използва аденовирус (по-специално вирус на обикновена настинка от шимпанзета) като микроскопичен пощальон. Според учените аденовирусът може да е свързан с редките съсиреци, които се появяват при някои хора. Затова използвали техника, наречена криоелектронна микроскопия, за да направят снимки на аденовируса в детайли на молекулярно ниво.

Проучването, публикувано в списание Science Advances, разкрива, че външната повърхност на аденовируса привлича като магнит протеина на тромбоцитния фактор 4.

"Аденовирусът има изключително негативна повърхност, а тромбоцитният фактор 4 е изключително позитивен и двете неща си пасват доста добре. Успяхме да докажем тази връзка. Имаме причината, но сега следват още много стъпки", коментира проф. Алън Паркър, един от изследователите от Университета в Кардиф

Предполага се, че организмът започва да атакува тромбоцитния фактор 4, след като го обърква с част от чуждия аденовирус, към който е залепен. Така в кръвта се освобождават антитела, които се слепват с тромбоцитния фактор 4 и предизвикват тромбоза. Необходими са обаче допълните проучвания, за да се докаже това със сигурност.

AstraZeneca е продала ваксини за 2,2 млрд. долара от януари до септември

AstraZeneca е продала ваксини за 2,2 млрд. долара от януари до септември

Компанията очаква "скромна рентабилност"