Германската полицията все още издирва 22-годишния сириец Джабер ал-Бакр, заподозрян, че подготвя атентат срещу голямо летище в страната. Той успя да избяга от полицията вчера, след като жилището му бе щурмувано. Там бяха открити големи количества експлозиви, съобщи кореспондентът на БНР в Германия.

Германската полиция издирва сириец след сигнал за терористична заплаха
Обновена

Германската полиция издирва сириец след сигнал за терористична заплаха

Джабер ал-Бакр е 22-годишен мъж от Дамаск, потърсил убежище в Германия

22-годишният Джабер ал-Бакр е складирал в жилището си в саксонския град Кемниц взривове от типа, който е използван при атентатите в Париж и в Брюксел, съобщиха антитерористични експерти.

Става дума за екплозив Ти Ей Ти Пи – той лесно може да бъде добит, но бомба с толкова чувствителен материал може да направи само специално обучен човек, смятат и полицаите. Те предупредиха, че ал-Бакр е много опасен, тъй като вече няма какво да губи. Не е известно дали не носи взривове. Издирват го в цялата страна, като по всички летища и гари има повишени мерки за сигурност. 

Сириецът е бил наблюдаван от разузнаването и то е подало сигнал на полицията, че трябва да бъде обезвреден. В събота властите евакуираха целия квартал, в който се намира неговият блок. Ал-Бакр е успял да се изплъзне в последния момент. Един полицай е стрелял предупредително, но това не го е спряло. По-късно полицията арестува трима души. Двама са освободени, третият е още задържан. За него се смята, че е помагал на Ал-Бакр.