Един от най-важните проекти на голямата коалиция в Германия се отлага, съобщава германският „Шпигел".

Изданието уточнява, че това се прави по желание на канцлера Ангела Меркел, която е обявила, че здравната реформа ще влезе в сила на 1 април 2007 г., като до този момент плановете бяха новата система да заработи от 1 януари 2007 г.

Официалният мотив е, че при тази реформа се изисква изключителна добросъвестност.

Реформата ще засегне милиони хора и заради това трябва да се гарантира нейното качество, ето защо предстои интензивна работа върху проектозакона, за който окончателно решение ще се вземе през октомври, обяснила Меркел.
Припомняме, че първоначално се планираше проектозаконът да бъде разгледан до края на септември.

От „Шпигел" уточняват, че по време на изработването на законопроекта е имало противоречия между Социалдемократическата партия и съюзите - Християндемократичния на Меркел и Християнсоциалния.

Припомняме и че първият проектозакон, предложен от здравното министерство на Ула Шмидт от Социалдемократическата партия бе отхвърлен от канцлера Ангела Меркел с мотива, че не отговаря на основните положения, договорени от политическите сили.

Реформата предвижда в здравен фонд да се внасят здравни вноски и данъци, които след това да се превеждат в здравните каси.
Всяка здравна каса трябва да получи еднаква вноска за всеки един осигурен. Освен това при стартирането на фонда ще бъдат опростени всички задължения на касите, за да им се дадат равни шансове в самото начало.

„Шпигел" уточнява, че има твърдения, че в управляващата коалиция не могат да се разберат за начина, по който ще бъдат структурирани частните здравни каси.