Галина Федишин, която е жителка на украинския град Луцк, и която е отишла да работи в Полша, за да изкарва повече пари, е разказала в какви условия се налага да работят украинците в Полша.

Жената е отишла да работи във Варшава във фабрика за производство на хранителни стоки, но заради карантината тя е спряла работа и на нея ѝ се наложило да бере ягоди, където хората били в още по-лошо положение.

"Полските собственици и преди често се подиграваха на нашите хора, недоплатени. А сега те съвсем озверяха. През последната седмица бях в две ферми край Варшава и навсякъде се опитваха да мамят, а условията - тежък труд", уточни Галина пред украинското издание "Страна".

По думите ѝ тя се е опитала да намери друга работа на непълно работно време, но отново се е сблъскала с трудна ситуация - допълнителна неплатена работа и много лоши условия за работниците. По-конкретно хората са били настанени в плевня, "по-скоро в конюшня", където дъските служели за легла. В същото време жената отбеляза, че поляците се отнасят към своите граждани по съвсем различен начин и им плащат няколко пъти повече.

към украинците се отнасят като добитък в прекия смисъл на думата", подчерта украинката.

Тя отбелязала, че много от нейните съграждани са принудени да се съгласят на мизерни заплати и "адски условия", защото знаят, че в Украйна те и това няма да получат.