Комисия на руския парламент, контролираща достоверността на данните за доходите на депутатите, е решила, че има достатъчно основания за отнемане на мандата на парламентариста Генадий Гудков, предадоха информационните агенции.

Членовете на комисията са се произнесли, че  депутатът от опозицията е извършвал незаконна предприемаческа дейност. От своя страна Гудков определи заключението като позорно.

На проведеното днес заседание на комисията, 8 от членовете й са гласували за предложението случаят на Гудков да бъде внесен за обсъждане  от парламентаристите, петима са били против, едни се е въздържал.

Самият Генадий Гудков е съобщил за Би Би Си, че колегите му депутати могат да го лишат от мандата му до края на работната седмица.

„Те ще подложат това на гласуване в петък. Имат за задача да го направят преди събота, когато е Маршът на милионите. Могат дза обявят, че правомощията ми приключват със самото гласуване. Най-общо казано, в 17.30 в петък вече няма да съм депутат според сценария на действащата власт, според сценария на „Единна Русия", коментира Гудков.

Според него, припряността на мнозинството с процедурата по отнемането на мандата му е продиктувана от желанието на властите да осуетят участието в протестния Марш на милионите, който е планиран за 15 септември.
Той не изключва вероятността да бъде арестуван, ако бъде лишен от депутатския имунитет.