Хиляди чехи отново излязоха по улиците на Прага, за да протестират срещу премиера Андрей Бабиш, който заяви, че "никога няма да подаде оставка", въпреки шумния корупционен скандал със семейството му.

Акцията отбелязва и 29-ата годишнина от чешката Нежна революция, която свали по мирен път комунистическия режим, предаде Би Би Си.

През седмицата чешкото общество беше взривено от новината, че премиерът е укрил сина си - Андрей Бабиш-младши, в окупирания Крим заради корупционната афера с проекта "Щъркелово гнездо" и свързаната с него злоупотреба с европейски средства.

Припомняме, през 2008 г. семейството на премиера купи старинно имение с намерението да го преустрои в луксозен конферентен център. Реконструкцията беше оценена на 350 милиона крони, от които 50 милиона грант от ЕС по програма за подкрепа на дребния бизнес. Андрей Бабиш заяви, че няма нищо общо със скандала и че центърът "Щъркелово гнездо" принадлежи на децата му.

Скандал с чешкия премиер – синът му се озовал в окупирания Крим

Скандал с чешкия премиер – синът му се озовал в окупирания Крим

Обвинения, че го е укрил заради корупционна афера...

35-годишният му син заяви, че е бил отвлечен и отведен в Крим, но Бабиш отрече и заяви, че пребиваването на Бабиш-младши на окупирания полуостров е било законно. Той отрече и обвиненията, че е организирал отвличането на сина си, за да му попречи да свидетелства по казуса "Щъркелово гнездо".

Днешните протести бяха предшествани от многохилядна демонстрация в четвъртък, на която хората скандираха "Срам" и "Оставка". Ден по-късно демонстрантите изразиха възмущението си като изхвърлиха венците, поставени от Бабиш и от президента Милош Земан за годишнината от Нежната революция.

Тази вечер демонстрантите отново настояха премиерът да подаде оставка.

Чешките опозиционни партии инициираха вота на недоверие срещу правителството, който трябва да се гласува на 23 ноември.

Ако вотът успее, президентът ще трябва да назначи нов премиер.