В Чехия се заговори за оставката на премиера Андрей Бабиш заради скандал с посещение на неговия син в Крим, съобщава изданието Novinky.cz.

35-годишният Андрей Бабиш-младши, който сега живее в Швейцария, заяви пред изданието "Seznam Zpravy", че през миналата година против волята му е бил отведен в окупирания полуостров.

Той споделя пред журналистите, че баща му е разпоредил да отведат там насила, за да го скрие от корупционен скандал. Бабиш-младши се е обадил в полицията и е обяснил, че става дума за отвличане.

Той беше замесен заедно с баща си и с още няколко членове на семейството в т. нар. дело "Щъркелово гнездо", свързано със злоупотреба с евросредства. През 2008 г. семейството на премиера купи старинно имение с намерението да го преустрои в луксозен конферентен център. Реконструкцията беше оценена на 350 милиона крони, от които 50 милиона грант от ЕС по програма за подкрепа на дребния бизнес. Премиерът заяви, че няма нищо общо със скандала и че центърът "Щъркелово гнездо" принадлежи на децата му.

По думите на Бабиш-младши, неговият баща е искал да го скрие от скандала. Ключова роля в насилственото му отвеждане в Крим са изиграли съпрузите Дита и Пьотр Протопопови, които са се ползвали с голямо доверие в семейството.

"Боя се от този човек. Жена му е психиатър." - споделя синът на премиера.
"Той ми каза: аз и баща ти ще направим всичко, за да те защитим", допълва той.

Министър-председателят отрича обвиненията на своя син и разказва съвсем различна версия на станалото, като твърди, че Бабиш-младши е психично болен и се нуждае от медицински грижи.

По думите му, младият мъж е бил в Крим законно и изобщо не става дума за похищение.

Той посочва, че синът му е бил хоспитализиран през месец юли 2915 г., след като полицията го намерила на автомагистрала D1.

"Откараха го в психиатрична болница. Тогава помолих да го преместят в Националния институт за психично здраве", допълва премиерът.

По думите му, именно там Бабиш-младши е срещнал лекарката Дита Протопопова.

Президентът на Чехия назначи второто правителство на премиера Андрей Бабиш

Президентът на Чехия назначи второто правителство на премиера Андрей Бабиш

Ще се нуждае от подкрепата на Комунистическата партия

Бабиш-старши обвини журналистите в преднамерена атака, подготвена за националния празник 17 ноември. Той се ангажира, че ще разкаже по-подробно за случая в телевизионно предаване в неделя.

На фона на скандала чешките социалдемократи, които са в коалиция с партията на премиера Бабиш - ANO, заговориха за оставката на премиера.

Те смятат да организират среща с ANO и министър-председателя, за да чуят обясненията му по случая.

В медиите се появиха информации, че те разглеждат възможността за доброволна оставка на Бабиш и замяната му с друг представител на неговата партия, който да сформира нов кабинет с подкрепата на същата коалиция.

Дясната опозиция печели вота за сенат в Чехия

Дясната опозиция печели вота за сенат в Чехия

Гражданската демократична партия печели 10 от 27-те места...