Повдигнаха обвинение на американският сенатор Боб Менендес за приемане на подкупи от Катар, съобщава БиБиСи. Държавното обвинение посочва, че корупционната схема е действала в периода 2021-2023 г.

Това не е първото обвинение за корупция, повдигнато на сенатора. Менендес пледира невинен през октомври по обвиненията, че е действал като нелегален агент на Египет.

В новият обвинителен акт се твърди, че Боб Менендес е приемал подаръци, включително билети за автомобилни състезания, в замяна на коментари, възхваляващи правителството на Катар. Последното обвинение удължава предполагаемия заговор с една година и включва времето му като председател на комисията по външни отношения на Сената - пост, който той напусна след повдигането на първоначалните обвинения през септември.

Според държавното обвинение сенаторът е правил публични коментари в полза на Катар, за да помогне на даден бизнесмен да си осигури инвестиции. В "знак на благодарност" Менендес получил луксозни часовници, билети за състезание от Формула 1 и златно кюлче.

Сенатор Менендес посочва, че не е извършил нищо нередно.