Отломки, за които се смята, че са от руски дрон, са открити отново в Румъния, съобщава Ройтерс, позовавайки се на румънското министерство на отбраната.

Според въоръжените сили на Украйна през нощта на 13 септември руските военни са атакували Одеска и Сумска области на Украйна с няколко групи ударни безпилотни самолети. Регистрирани са общо 44 изстрелвания на ракети, от които 32 са унищожени, се казва в изявление на украинските военновъздушни сили.

В резултат на нападенията по-специално беше повредена пристанищната инфраструктура на Измаилски район на Одеска област, седем души бяха ранени: шестима в град Рени и един в Измаил. Този район е само на няколкостотин метра от румънската граница.

Жителите на румънския град Галац са получили предупредителни съобщения по време на атаката срещу дунавските пристанища на Украйна, съобщиха по-рано местни медии. "От въздушното пространство могат да паднат обекти. Бъдете спокойни! Подслонете се в мазета или убежища на гражданската защита. Ако няма подслон, останете вътре в къщата, далеч от прозорците и външните стени", казаха те.

Ден по-рано стана известно, че Румъния е започнала да строи две бетонни бомбоубежища, които могат да се използват от жителите на пограничните райони на страната.

Говорителят на руското външното министерство Мария Захарова каза пред РИА Новости в сряда, че ако Румъния е загрижена за ситуацията със сигурността в региона, нейните власти "ще се държат малко по-различно".

В нощта на 4 септември Украйна съобщи, че руски дрон се е взривил на румънска територия. Румъния първо отрече, а после заяви, че дронът не е представлявал опасност за никого и не е бил насочен към страната умишлено. Такава позиция взе и шефът на НАТО Йенс Столтенберг.

Румъния регистрира руски атаки на 800 метра от границата си

Румъния регистрира руски атаки на 800 метра от границата си

На румънска територия не са падали дронове, отломки и други устройства, както твърди Украйна