Независимо от забраната на властите руската опозиция проведе отново „Ден на гнева", посветен този път на искането на оставката на столичния кмет Юрий Лужков.

Московската полиция задържа обаче 20 души в рамките на акцията, като е позволила тя да продължи не повече от 20 минути. Според "Ехото на Москва" задържаните са повече от 30.

От Тверския площад в ареста са заведени и едни от организаторите на протеста Сергей Удалцов и Константин Косякин. Няколко часа след това те са пуснати от ареста.
И останалите демонстранти ще бъдат освободени, но ги заплашва административно дело и глоба до 2000 рубли.

Лидерът на движението "Ляв фронт" Сергей Удалцов обяви преди началото на акцията, че основното искане е оставката на кмета и провеждане на свободни избори. „Ние искаме народът да има възможност сам да избира, а не просто той да бъде сменян от върха", казва Удалцов.

Преди няколко дни избухна скандал, който усили подозренията за недоволството на Кремъл от московския кмет. Затова и тръгнаха слухове да неговата скорошна оставка. 
Преди два дни телевизия НТВ излъчи изобличителен репортаж за Лужков, който се яви и първата сериозна критика спрямо него от 10 години насам.

Предишният опит на опозицията да проведе протест в Москва беше през август месец. Както и останалите акции, и тогава "Денят на гнева" завърши с намеса на милицията и разгонване на участниците.
Вече втора година властите не разрешават провеждането на митинги в защита на правата на човека и свободата на събранията.