Тази нощ в Киев и Киевска област отново е обявена тревога за въздушна опасност.

Това съобщи Би Би Си.

Началникът на военната администрация на град Киев, Сергей Попко, съобщи в "Tелеграм", че украинската система за противовъздушна отбрана отново работи.

През нощта на 19 май 2023 г. руските окупатори отново атакуваха Киев от въздуха. Този път, според местните власти, врагът е изстрелял ирански безпилотни самолети "Шахед", но всички те са били унищожени при приближаването към столицата.

Според пресслужбата на КГВА, Руската федерация е използвала тактика "на няколко вълни", с кратки интервали между атаките.

Подобна тактика е опит на руснаците да изтощят системата за противовъздушна отбрана на столицата и да повлияят психологически на цивилното население, заявиха от администрацията.

"Всички открити въздушни цели, които се движеха към Киев, бяха унищожени от нашите сили и средства за противовъздушна отбрана. Не е имало удари срещу Киев! Благодарим на защитниците на небето за отличната им работа!" - се казва в изявление на КМВА.

Това е десетата въздушна атака срещу Киев в рамките на 19 дни през май - като последната беше на 18 май.

Украинските информационни агенции съобщават и за взривове в Кривой Рог.

В Кривой рог в Днепропетровска област е имало експлозии, съобщи ръководителят на украинската държавна администрация Олександър Вилкул.

"Кривой рог. Експлозии. Не снимайте и не публикувайте нищо в интернет. Погрижете се за себе си и за близките си, въздушното нападение продължава", е съобщил той.

Още преди това в Киевска област са чути експлозии. За работа на противовъздушната отбрана по "шахидите" се съобщава и в Черниговска и Житомирска област, уточнява УНИАН.

Впоследствие тревогата от дронове се разпространи в няколко западни области, а също така зачерви южните региони.

Има съобщения за изстреляни от морето ракети "Калибър" към Одеска и Николаевска област.

Обявиха въздушна тревога в 5 региона в Украйна

Обявиха въздушна тревога в 5 региона в Украйна

Сирените звучат в Днепропетровска, Кировоградска, Полтавска, Сумска и Харковска области

Противовъздушната отбрана работи във Волин. Звуците от експлозиите са чути и от жителите на Ровненска област.

Експлозии са били чути и в Лвовска област, както съобщават местни жители.