Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания "очевидно идва от Русия" и със сигурност "ще предизвика отговор".

Говорейки пред журналисти, докато е летял от Нигерия за Вашингтон, Тилърсън е коментирал, че не знае дали Москва е запозната с отравянето, но добавил, че използваното нервнопаралитично вещество не би могло да дойде от която и да е друга страна.

Скрипал е отровен с новичок

Скрипал е отровен с новичок

Какво представлява химикалът

Тилърсън по-късно публикува изявление, в което се казва, че САЩ са съгласни с оценката на Великобритания, че "Русия вероятно е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество, което беше извършено в Солсбъри през миналата седмица" и добави, че "Русия продължава да бъде безотговорна сила на нестабилност в света".

Тереза Мей вижда Русия виновна за отравянето на Скрипал

Тереза Мей вижда Русия виновна за отравянето на Скрипал

Москва има краен срок до вторник да даде обяснение

Британският премиер Тереза Мей вчера обяви, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за отравянето на Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Белият дом обаче не каза директно дали Москва е отговорна за отравянето. Русия нарече обвиненията на Тереза Мей "цирково шоу".

Според британските медии Скрипал е бил отровен с нервнопаралитичното вещество новичок, което е разработено в СССР през 1970-те години.

Сергей Скрипал е отровен от руснаци

Сергей Скрипал е отровен от руснаци

Води се разследване