Бившият руски шпионин Сергей Скрипал е бил отровен с вещество, разработено в бившия СССР.

Това обяви британският премиер Тереза Мей. Британските медии разкриха, че става дума за "новичок".

Тереза Мей вижда Русия виновна за отравянето на Скрипал

Тереза Мей вижда Русия виновна за отравянето на Скрипал

Москва има краен срок до вторник да даде обяснение

То е нервно паралитично вещество, което засяга нервната система на човека. Разработено е през 70-те години на миналия ХХ век в СССР.

Новичок е бил предназначен за военни цели. Химикалът е забранен за използване.

Кремъл: Тереза Мей прави цирк

Кремъл: Тереза Мей прави цирк

Напрежението между Русия и Великобритания се засилва

Веществото може да премине през летищна проверка, ако е в малки количества и е добре "скрито". Химическото съединение се разпръсква като фин прах, вместо като газ или изпарение. Може да бъде вдишано, погълнато или дори абсорбирано от кожата. Изключително опасно е за човешкото здраве.

Сергей Скрипал е отровен от руснаци

Сергей Скрипал е отровен от руснаци

Води се разследване

Руската отрова, подобно на другите подобни вещества, действа на ацетилхолинестераза - ензим, който действа в нервната система. Резултатът е свиване на всички мускули, което води и до сърдечен удар и задушаване.

Експерти посочват, че новичок може лесно да бъде произведен като се използват продаваните на пазара химикали за пръскане на продукцията.

Здравните власти на Острова посъветваха хората, посетили в неделя заведенията, където е бил Скрипал, да изперат дрехите си и да избършат с мокри кърпи предмети като мобилни телефони, ръчни чанти, а очила и бижута да измият с топла вота и препарат.