Основният оцелял заподозрян за терористичните нападения в Париж обяви, че не се срамувал в писмо до жена, която му е писала в затвора. Това показват откъси, публикувани във френските медии, съобщава "Франс прес".

Салах Абдеслам отказа да отговори на въпроси от френски съдии за терористичните актове на 13 ноември 2015 г., при които 130 души загинаха заради действията на клетка на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Салах Абдеслам продължава да мълчи

Салах Абдеслам продължава да мълчи

Говорител на прокуратурата в Париж заяви, че Абдеслам е бил изправен

Но в кореспонденция с анонимна жена, публикувана от в. "Либерасион", той се показва "разговорлив за пръв път", изтъква изданието.

"Преди всичко, не се страхувам да издам неволно нещо, защото не се срамувам от това, което съм - и тогава какво по-лошо би могло да се каже от това, което вече е било казано", написал Абдаслам.

"Пиша ви, незнаейки как да започна, имам всичките ви писма и не знам дали ме зарадваха или не, те определено ми позволиха да прекарам малко време във външния свят", продължава терористът.

"Тъй като сте откровена, аз също ще бъда, ако ви питам какви са намеренията ви, това е за да се уверя, че не ме обичате като "звезда" или "идол", защото получавам съобщения като това и аз не го одобрявам, защото единствената личност, която заслужава да бъде обожавана, е Аллах", пише още той.

Абеслам е получил съобщения от няколко души, но е отговорил само на една жена.

27-годишният терорист беше прехвърлен във Франция от Белгия през април миналата година след ареста му при полицейска операция в Брюксел, по време на която беше прострелян в крака.

Двамата му адвокати заявиха през октомври, че повече няма да го защитават, при положение че отказва да отговаря на въпроси.

Роденият в Белгия французин се смята, че е единственият терорист, оцелял от атентатите във френската столица.

Абдеслам е обвинен, че осигурявал логистична подкрепа на седемте терористи, които умряха при нападенията на различни места - в зала Батаклан, националния стадион "Стад дьо Франс" и няколко бара и ресторанта в центъра на Париж.