Основаването на външната политика на морала винаги води до обвинения в лицемерие.

Това коментира Си Ен Ен.

Президентът на САЩ Джо Байдън се сблъсква с тази реалност, тъй като обмисля да пътува до Саудитска Арабия през следващите месеци - страна, която той някога заклейми като "парий", водена от правителство, което според него има "много малка социална стойност".

Пътуването на Байдън до Саудитска Арабия вероятно ще включва среща с фактическия владетел на страната, престолонаследника принц Мохамед бин Салман - когото американското разузнаване обвинява за убийството на Джамал Хашоги, живеещ в САЩ колумнист на "Вашингтон пост" и дисидент, който беше разчленен в саудитското консулство в Истанбул. Саудитски дисидентски групи, правозащитници и годеницата на Хашоги казват, че ако Байдън посети Рияд, ще загуби моралния си компас.

Иран отчита минимален, но добър напредък в отношенията си със Саудитска Арабия

Иран отчита минимален, но добър напредък в отношенията си със Саудитска Арабия

Скоро е възможна среща на външните министри на двете страни

Но Байдън се нуждае от саудитска помощ, тъй като неимоверно растящите цени на бензина в Съединените щати понижават рейтинга на президента и могат да обрекат партията му на междинните избори през ноември.

Миналата седмица ОПЕК се съгласи да изпомпва повече суров петрол, за да компенсира намаляването на руското производство поради западните санкции заради войната в Украйна. Вашингтон похвали саудитците за ролята им в това решение. Миналата седмица президентът се опита да оправдае предложеното пътуване до Саудитска Арабия като служещо на мира в Близкия изток. "Съществува възможност да отида да се срещна както с израелците, така и с някои арабски страни по това време - включително, очаквам, ще бъде Саудитска Арабия", каза Джо Байдън.

Принцът-наследник на Саудитска Арабия планира визита на Балканите

Принцът-наследник на Саудитска Арабия планира визита на Балканите

Разговори в Гърция, Турция, Кипър и Йордания

Студената и твърда политическа истина е, че предполагаемите интереси на Америка и нейните принципи често се сблъскват. По време на Студената война Вашингтон вечеряше с много тирани в стремежа си да победи комунизма. Но това не означава, че САЩ не трябва да се опитват да постъпват правилно. Убийството на Хашоги е посегателство срещу американските ценности за свобода на печата и индивидуални права.

Бившият президент Доналд Тръмп по-рано подмина убийството на Хашоги с мотива, че Рияд е на страната на САЩ срещу Иран и е основен купувач на американски оръжия. Байдън е поставил по-висок стандарт - но ако сега смекчи моралната си позиция, за да постигне политическа цел, ще плати цената.