Конституционният съд на Южна Корея подкрепи решението за импийчмънт на президента Пак Гън-хе, взето от парламента на страната, предаде CNN.

Становището на съда, подкрепено от 8 съдии, беше огласено пряко в националния ефир.

Южнокорейският парламент прие импийчмънт на президента

Южнокорейският парламент прие импийчмънт на президента

Предложението мина с 234 гласа "за"

Пак Гън-хе се оказа в центъра на корупционен скандал. Конституционният съд призна вината й за това, че е позволила на близката си приятелка и съветничка Чхе Сун Сил да влияе върху държавната политика и е прикривала корупционните й действия.

Решението на съда означава, че Пак Гън-хе ще бъде отстранена незабавно от поста си и срещу нея може да бъде заведено дело за корупция.

В рамките на 60 дни в Южна Корея трябва да се проведат предсрочни президентски избори.

Парламентът гласува за импийчмънт на президента през декември, но формално тя оставаше държавен глава до произнасянето на решението на конституционния съд.

След произнасянето на присъдата стотици привърженици на Пак Гън-хе пред сградата на съда са се опитали да пробият полицейските кордони, като двама от тях са загинали. Един възрастен мъж е бил откаран в болница с рана на главата, а обстоятелствата около втората жертва се разследват. 

Междувременно ръководителят на съда заяви, че Пак е нарушила канституцията и законите "през мандата си" и въпреки възраженията на парламента и на медиите, тя е укрила истината и е извършила репресии срещу критиците си