Дмитрий Рогозин, който беше ранен преди пет дни в Донецк, претърпя операция в московска болница за отстраняване на шрапнел и в момента се възстановява, съобщават руските информационни агенции, цитирайки негов помощник.

Бившият вицепремиер и ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин беше ранен на 21 декември в резултат на артилерийска атака срещу хотел-ресторант "Шеш-беш" в покрайнините на Донецк.

О къде е изваден фрагментът от Рогозин, агенциите все още не уточняват. Самият Рогозин каза предния ден, че фрагмент е заседнал в шиен прешлен.

След като лекарите в Донецк не се наеха да отстранят шрапнела заради близкото му положение до гръбначния стълб, той бе транспортиран до Москва, където да продължи лечението му. 

Непосредствено след обстрела на ресторанта изданието "База" съобщи, че по негова информация Рогозин е получил шрапнелна рана в меките тъкани на главата, проникваща шрапнелна рана в седалището и проникваща шрапнелна рана в лявото бедро. Тогава други източници, близки до Рогозин, говориха за рана от шрапнел "над лопатката".

Помощникът на Рогозин Михаил Бридасов загина при обстрел на 21 декември, а още трима души бяха ранени.

Рогозин ръководи група военни съветници в окупирания Донбас известна като "Царски вълци".

58-годишният Рогозин бе начело на "Роскосмос" в продължение на малко повече от четири години, като пое поста от края на май 2018 г. По образование той е журналист. Беше уволнен от поста през лятото на тази година, след редица резки изказвания, макар и в официалната линия на Кремъл. През юни Рогозин отправи косвена заплаха към българите с ядрена ракета "Сармат".