Михаил Горбачов, последният ръководител на СССР, заклейми решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег, който помогна за прекратяването на Студената война, изтъквайки, че това предвещава нова оръжейна надпревара, което увеличава риска от ядрен конфликт, съобщава "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон планира да се оттегли от договора, подписан през 1987 г. от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. Договорът предвижда ликвидирането на всички наземни и конвенционални ракети с малък и среден обсег, разположени от двете сили в Европа.

В статия за американския в. "Ню Йорк таймс" Горбачов пише, че ходът на САЩ бил "ужасна заплаха за мира", която той все още се надявал да бъде преодоляна чрез преговори.

"Питаха ме дали се чувствам зле, наблюдавайки смъртта на това, върху което работих толкова здраво, за да бъде постигнато. Но това не е личен въпрос. Много повече е заложено на карта", пише той, допълвайки: "Беше обявена нова надпревара във въоръжаването."

Вашингтон посочи предполагаемо нарушаване на договора от страна на Русия като причина за напускането му, което Москва отрича. Русия от своя страна обвинява Вашингтон, че е нарушил договора.

Разполагането на американски наземни ядрени ракети в Западна Европа провокира масови протести през 1980-те години. Някои съюзници на САЩ се опасяват, че Вашингтон може да разположи ново поколение ядрени ракети в Европа, като Русия прави същото в анклава си Калининград, отново превръщайки континента в потенциално ядрено бойно поле.

Ако САЩ изпълнят обещанието си да се оттеглят от договора, Горбачов се надявал, че американските съюзници ще откажат да бъдат плацдарм за американски ракети, за разработването на които говори Тръмп.

Путин заплаши Европа да не приема американски ракети

Путин заплаши Европа да не приема американски ракети

Европейските страни стават обект на ответен удар…

Руският президент Владимир Путин обяви в сряда, че Русия ще бъде принудена да "вземе на мушка" всички европейски страни, които са се съгласили да приемат американски ракети.

87-годишният Горбачов заяви, че всякакви спорове за съответствие могат да бъдат решени, ако има достатъчно политическа воля.

Ясно е обаче, че целта на Тръмп е да освободи САЩ от глобални ограничения, допълва Горбачов, обвинявайки Вашингтон в разрушаването на "системата от международни договори и споразумения, които удържаха мира и сигурността след Втората световна война.